Om denne opskriftsamling


Kort introduktion til opskriftsamlingen, og hvorfor den eksisterer.

I 2012 gik det op for mig, at jeg fyldte lidt for meget i sofaen, og at jeg nok hellere måtte forsøge at gøre noget ved det.
Desværre havde jeg på det tidspunkt nogle fysiske udfordringer, som gjorde at jeg ikke “bare” kunne skrue op for min (ikke eksisterende) fysiske aktivitet. Jeg orkede ikke endnu en fanatisk slankekur, og jeg tror i bund og grund heller ikke på, at de holder i det lange løb! Derfor måtte der en permanent ændring til i køkkenet.

Der er mange meninger om, hvordan og hvad man “bør spise” for at være sund, det var vigtigt for mig at vælge en løsning, der gav mening for mig. Jeg vil gerne have mad som smager rigtig godt, jeg vil have lov til at spise kage og andre godter, og så blev jeg jo nødt til at tage opfinder-hatten på, og introducere et nyt alter ego – Kalorieaktivisten.

Mit fokus er ikke nødvendigvis på at min mad skal være speciel fedtfattig, fri for kulhydrater eller lignende. For mig er kalorierne de “vigtige”, det er de små røvere jeg forsøger at holde styr på.

Mine opskrifter er et mix af andres lækre opskrifter – ofte gerne med et tvist af mine egne ændringer, samt retter jeg selv får stykket sammen. Jeg har gjort mit bedste for at linke til de opskrifter jeg har fundet inspiration fra, men det er desværre ikke alle jeg kan huske. Nogle opskrifter har været samlet i noter på min iPad, og der har jeg desværre ikke gemt links til de oprindelige.

Formålet med at offentliggøre min opskriftsamling er først og fremmest for min egen skyld – det er lidt af en tidsrøver hele tiden at skulle fare rundt på internettet efter opskrifter, og så kan jeg jo lige så godt dele opskrifterne med andre, som måske vil få glæde af dem.
De opskrifter jeg ligger herind er alle nogen som jeg selv synes smager rigtig, rigtig godt – og tro mig, jeg har været ude i nogle knap så vellykkede forsøg, som ikke er dokumenteret her…

Kalorietællingen

Jeg valgte at bruge en app, til at holde styr på mit kalorieindtag, der er sikkert flere apps som kan hjælpe med det, men jeg blev ret begejstret for Lifesum, som også gjorde det nemmere for mig at beregne kalorierne i mine opskrifter.

Hvis du er interesseret i selv at finde frem til, hvor mange kalorier du bør indtage dagligt, så har jeg benyttet mig af denne beregner.

Resultatet

Jeg tabte 17,2 kg på et halvt år, uden at lide nød, eller træne mig selv i sænk. Min motion bestod hovedsageligt af gåture med min hund, bevares det var nogle lange ture, men det er altid rart med frisk luft, og en logrende hale.
Da jeg havde tabt mig, og derfor ikke længere var fysisk begrænset, skruede jeg op for træningen. Min vægt stabiliserede sig, da jeg havde tabt 22 kg i alt, og jeg har næsten holdt den siden da – lige indtil jeg ramlede sammen pga. stress i slutningen af 2019. Det er nu medio 2021, og jeg er klar på at tage en ny runde med mine opskrifter, så jeg igen kan komme ned på min idealvægt – heldigvis ved jeg jo, at det sagtens kan lade sig gøre for mig, og måske endda også for dig.

Inspiration


Tre tilfældige af mine egne favorit-opskrifter, som måske kan inspirere dig.