Proteinboller med fibre og frugt (efter-trænings-boller)

Når jeg er til træning, bliver mine endorfin-depoter fyldt op, men efterfølgende skriger energi-depoterne. Derfor tænkte jeg at jeg ville bage nogle boller, som er lige til at tage med i træningstasken. Ja, der findes adskillige energibarer, som kan købes – men jeg kan bedst lide at lave min egen mad, så ved jeg nøjagtig hvad der er i, og så føles det bare rart at trylle ting frem i køkkenet…
Jeg har i denne opskrift brugt nogle ingredienser, som de fleste sikkert ikke har på lager (beklager), men når nu ingredienserne findes så kan man jo lige så godt drage nytte af dem.
Bollerne er top-lækre, mættende, stoppet til med sunde sager – sprøde i skorpen & super bløde/saftige i krummen – hvad mere kan man bede om?!

Proteinboller med fibre og frugt

Grød

50g grovvalsede havregryn fra Ota
30g chiafrø
1 tsk. vaniljepulver (IKKE vaniljesukker)
300ml vand
125g skrællede æbler i tern

Dej

50g gær
300ml lunkent vand
1 portion grød
150g skyr
1 tsk. salt
1 tsk. natron
75g Perfect Fit fra isis
10g Psyllium fra finax (se billede længere nede)
175g Cocos fiber fra superfruit (se billede længere nede)
250g glutenfri mel (“Jytte mel” fra Superbrugsen – alm. mel kan også bruges, men så ændrer beregningerne sig)
50g fuldkornshvedemel
30g Proteinpulver med vanilje (se billede længere nede)
125g friske blåbær

Fremgangsmåde

Start med at lave grøden, du kan enten lave den i mikroovnen (zap-zap-færdig-grød), eller på traditionel vis i en gryde.
Uanset hvad, så skal hele molevitten koges sammen til en grød – æbleternene tilsættes når grøden er halvt færdig (de skal ikke udkoges, men bibeholde lidt bid).
Lad grøden køle af!

Bland de tørre ingredienser sammen i en skål for sig selv
Opløs gæren i det lunkne vand.
Rør grøden ud i gær-vandet & tilsæt skyr – sørg for at få det hele rørt godt og grundigt rundt.
Ælt halvdelen af de tørre ingredienser i de våde (jeg værdsætter min røremaskine).
Tilsæt blåbær til dejen, vend godt rundt.
Tilsæt de sidste tørre ingredienser – sørg for at få det æltet godt igennem. Dejen er en kende klistret, men det er helt fint.
Tag dejen ud af skålen, form den som et langt, bredt brød (så bliver det nemmere at skære ud til boller).
Lad dejen hæve tildækket i en times tid.
Skær nu den hævede dej i 15 lige store stykker – dejen skal ikke have for meget bank, men bibeholde sin luftighed.
Form nu let de 15 stykker til boller & placér dem på en bageplade med bagepapir (dejen er stadig klistret – det er fint, det bliver nogle boller med en dejlig fugtig krumme).
Lad hæve tildækket igen, i en halv times tid.
Pensles med vand & bages ved 180g varmluft i ca. 25-30 min. – de er færdige når de lyder hule, ligesom alle andre boller

Psyllium finax
Psyllium – købt i SuperBest, tilvalgt frem for mit normale bruger af fiberHUSK, da der er færre kalorier i, men samme mængde fibre.

Cocos fiber superfruit
Cocos fiber – købt i en helsekostbutik, kan erstattes af fedtreduceret mandelmel

Proteinpulver med vanilje
Proteinpulver med vanilje – købt i en online helsekostbutik, kan erstattes af andet proteinpulver, men næringsværdierne kan ændre sig. Denne type indeholder pr. 100g: 375 kcal, 70g protein, 17g kulhydrat & 3g fedt.

Dejen før første hævning
Dejen før første hævning.

Dejen efter første hævning
Dejen efter første hævning.

Dejen efter sidste hævning, formet som boller
Dejen efter sidste hævning, formet som boller.

Proteinboller med fibre og frugt

Proteinboller med fibre og frugt

  • Næringsværdi pr. 100g:
  • Kalorier: 166
  • |
  • Proteiner: 8g
  • |
  • Kulhydrater: 22g
  • |
  • Fedt: 3g

Ca. 15 portion(er) , med 153 kalorier pr. portion på ca. 92g .

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

%d bloggers like this: