Kondenseret mælk


Opskrift på kondenseret mælk, med kun 222 kalorier pr. 100g.

Kondenseret mælk

Næringsværdier pr. 100g

Kalorier: 222
Kulhydrater: 30 %
Proteiner: 21 %
Fedt: 49 %


Ca. 1 portion(er)
Ca. portions størrelse: 270 g
Ca. 599 kalorier pr. portion

Vær OBS på at næringsværdierne er beregnet via tilføjelse af mine opskrifter i en app, som kan beregne dem. Jeg kan ikke garantere, at beregningerne er 100% korrekte!

Kategorier: Kage | Snacks
Udgivet i september, 2012
Opdateret i august, 2021

Ingredienser

1 ltr sødmælk
2 spsk. Perfect Sød fra Easis

Fremgangsmåde

Start med at finde en STOR, teflonbelagt, tykbundet gryde – herved opnås en hurtigere inddampning.
Hæld 4½ dl vand i gryden, således at du får en fornemmelse af hvor meget det fylder i gryden – du kan evt. måle hvor langt der er op til kanten.
Smid vandet ud & tør gryden af igen.
Hæld mælk og Perfect Sød i gryden & kog det op.
Rør i det med en silikonespartel – den er god til at skrabe kanter af med.

Kondenseret mælk før kogning

Når mælken er nået kogepunktet, skrues der ned for blusset.
Mælken skal koge i 1-1½ time, hvor der KONSTANT holdes øje med det (sørg for at have et andet projekt i køkkenet, ellers bliver det rimelig kedeligt).
Hver gang der opstår skind på mælken, skal dette røres ud da skindet danner en overflade, der delvist forhindrer fordampningen.
Under inddampningen ændrer mælken farve til svag lysebrun, den bliver meget tyk & kan blive en anelse grynet.
Når mælken er reduceret til ca. 4½ dl (det er derfor du startede med at måle op), er det færdigt.
Hvis du ikke har formået at piske alt skindet ud, eller der sidder nams på kanten af gryden, så hæld blandingen igennem en sigte. Det havde jeg dog ikke brug for.
Køl mælken ned & brug den til lige det du har allermest lyst til – f.eks. disse lækre bountys.

Kondenseret mælk efter kogning, hældt på glas

Til sammenligning er næringsværdierne på 100g Nestlé sødet kondenseret mælk:
Kalorier: 325 | Proteiner: 7,3g | Kulhydrater: 56g | Fedt: 8g

Inspiration


Tre tilfældige af mine egne favorit-opskrifter, som måske kan inspirere dig.