Honninghjerter


Opskrift på super lækre honninghjerter, med hjemmelavet honningkagekrydderi.

Honninghjerter

Næringsværdier pr. 100g

Kalorier: 337
Kulhydrater: 74 %
Proteiner: 15 %
Fedt: 11 %


Ca. Mange portion(er)
Ca. portions størrelse: ? g
Ca. ? kalorier pr. portion

Vær OBS på at næringsværdierne er beregnet via tilføjelse af mine opskrifter i en app, som kan beregne dem. Jeg kan ikke garantere, at beregningerne er 100% korrekte!

Kategorier: Kage
Emneord: Jul
Udgivet i december, 2016
Opdateret i august, 2021

Jeg har i en hel del år haft lyst til at kaste mig ud i, at bage nogle honninghjerter. Da jeg voksede op bagte vi dem aldrig derhjemme – og dét kan jeg faktisk godt forstå lidt bedre nu, for hold da op, jeg har bagt nemmere kager (og jeg har endda en røremaskine)…

Forvent nu ikke en “sund” udgave af et honninghjerte, selv om opskriften er brygget sammen i mit køkken. Et honninghjerte består af honning, og dét har jeg ikke lige tænkt mig at lave om på (i hvert fald ikke 100%). Men jeg er overbevist om, at hvis man alligevel ikke kan undvære honninghjerter i julen (selv om de jo på det nærmeste ligger i toppen af advarsler vedr. julens kaloriebomber), så er denne opskrift lidt mindre usund end de traditionelle honninghjerter…

Ingredienser

100g FiberSirup Gold
400g økologisk honning
170g fedtreduceret økologisk mandelmel fra Funktionel Mad ApS (du kan også lave din egen mandelmel, men så vil der komme langt flere kalorier i kagerne, og du skal bruge mindre, jeg har ikke den nøjagtige beregning)
330g økologisk hvedemel (351 kcal pr. 100g)
10g honningkagekrydderi (se opskrift/blanding længere nede i opskriften)
10g potaske + ca. 7 til 10 ml koldt vand
70g æggeblommer (ca. 2 stk)
10g hjortetaksalt
ca. 50g hvid hvede, til æltning/udrulning

Fordej

De fleste af de opskrifter jeg har gennemlæst for at finde inspiration, bygger på en fordej. En sådan kan laves i rigtig god tid, før honninghjerterne skal bages (op til en måned har jeg læst), men det kan også være rigeligt at give fordejen en dags tid at hygge sig i. Jeg lavede min fordej 2 dage før jeg bagte honninghjerterne.

Start med at varme FiberSirup og honning langsomt op i en gryde.
Bland mandelmel, hvedemel og honningkagekrydderi i en stor skål (gerne én der kan komme låg på).
Når honningen er lunet op, og er godt flydende, skal den vendes sammen med melet – jeg brugte blot en gaffel til at få det hele vendt godt sammen.
Dæk dejen med husholdningsfilm, så den ikke får for meget luft & kom låg på skålen.
Lad dejen stå og hygge sig i mindst en dags tid ved stuetemperatur.

Honninghjerter

Bland potaske med en smule vand, blandingen skal blive en lidt tyk, flydende grød (det er helt normalt, at blandingen bliver varm).
Tilføj blandingen til fordejen – det er så absolut en fordel at anvende enten en røremaskine, eller en el-pisker med dejkroge, for dejen er lidt svær at bakse med nu.
Rør hjortetaksalt ud i æggeblommerne, og rør blandingen i dejen.
Nu er dejen en (mildelst talt) sej, klistret masse, som på “magisk” vis skal blive til honninghjerter.
Dæk et bord med hvid hvede (fuldkornsmel), skrab dejen ud på bordet, og ælt langsomt dejen ind i mel, indtil den bliver mere samarbejdsvillig og kan rulles ud.
Så skal dejen rulles ud i ca. 1/2 cm. tykkelse, udstik hjerterne med en form (som jo egentlig ikke behøver at være hjerteformet), det er nemmest hvis formen er blevet trykket godt ned i noget mel først.
Overskydende dej samles, æltes, rulles og udstikkes indtil der ikke er mere dej.
Sørg hele tiden for at der er rigeligt mel under dejen, og at dyppe formen jævnligt i mel – ellers klistrer det sammen og bliver umuligt at håndtere.

Honninghjerterne fordeles på bageplader med bagepapir. Hjerterne hæver en smule under bagningen, så de skal ikke ligge for tæt.
Antallet af hjerter afhænger helt af størrelsen på den form du vælger, jeg brugte et par forskellige størrelser, men alt i alt fik jeg tre bageplader med hjerter i forskellige størrelser.
Hjerterne skal bages ved 170g alm. ovn i ca. 10 minutter (afhænger af størrelsen på hjerterne). Hjerterne skal være let gyldne, og det skal være muligt lige at prikke en finger i et hjerte, og se udhulingen forsvinde – så er de klar.
Lad hjerterne køle af på en bagerist, før de evt. pyntes med smeltet chokolade og/eller glasur (ikke med i denne opskrift)

Honningkagekrydderi

Da jeg blev enig med mig selv om, at det var nu der skulle laves honninghjerter, kunne jeg ikke finde den færdige honningkagekrydderi-blanding i nogle af de forretninger jeg kiggede i. Men den udfordring kan jo heldigvis løses, ved selv at mikse blandingen sammen.

25g stødt kanel
12g Dr. Oetker Revet Appelsinskal (2 poser)
10g stødt allehånde
10g stødt ingefær
5g stødt nelliker
5g stødt muskatnød
5g stødt kardemomme

Sørg for at blande det hele godt og grundigt sammen, gerne i en minihakker.
Bemærk, det er en lidt stor portion ift. at bage evt. én portion honninghjerter – men så kan blandingen deles med familie/naboer (når nu forretningerne er løbet tør for det færdigblandede krydder-mix).

Honninghjerter
Honninghjerterne før bagning.
Honninghjerter
Honninghjerterne lige efter bagning.
Honninghjerter - køkkenrod
Køkkenet midt i rulle-udstikke-kampen…
Honninghjerter
Honninghjerter, fint indpakket i cellofan og med julebånd, så får man altså glade kollegaer (som er mine “spis-hvad-jeg-har-bagt”-test-personer).
Honninghjerter

Jeg beklager, men jeg må lige gøre opmærksom på, at beregningen af næringsværdier kun er omtrentelig. Jeg havde enormt svært ved at vurdere, hvor meget af mit “ælte-mel” der endte med at være en del af dejen, og hvor meget af det, der gemte sig i ukendte kroge af mit køkken og/eller på mit bord).

Inspiration


Tre tilfældige af mine egne favorit-opskrifter, som måske kan inspirere dig.